Zamieszczone przez Enriquez
Router wifi pomoże ktoś?
Zwiń
X
-
Zacznij od ustawienia routera na DHCP -
Tam masz w routerze odpowiednie zakładki.
Vojtek1,9tdi ustaw jednakowy zakres IP na routerze np. komputer : 192.168.0.10, router 192.168.0.1. Ta sama maska, brama 192.168.0.1.
Komentarz
-
-
Pierwsze pytanie - czy przepinając router do nowego modemu, odłączyłeś go z sieci na co najmniej 10 sekund? Po drugie - czy konfigurowałeś na nowo router do pracy z nowym modemem? To, że komp "widzi" router nie oznacza, że sygnał z modemu dochodzi do routera - komp może "widzieć" router jako urządzenie zewnętrzne i tyle, a sygnał z modemu nie będzie do routera dochodził i nie będzie szedł dalej, na kompa. A z ustawieniami w kompie nie kombinuj - ustaw wszystkie IP na automat i tyle, bo przekombinujesz i będziesz miał problem. Jeżeli masz Net z kablówki, to masz IP dynamiczne i automatyczne wykrywanie ustawień przez Windę wystarczy.Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
MOJA FURKA
Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"
Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Eidos71Pierwsze pytanie - czy przepinając router do nowego modemu, odłączyłeś go z sieci na co najmniej 10 sekund?
Zamieszczone przez Eidos71Po drugie - czy konfigurowałeś na nowo router do pracy z nowym modemem?
Zamieszczone przez Eidos71A z ustawieniami w kompie nie kombinuj - ustaw wszystkie IP na automat i tyle, bo przekombinujesz i będziesz miał problem. Jeżeli masz Net z kablówki, to masz IP dynamiczne i automatyczne wykrywanie ustawień przez Windę wystarczy.
IP jest jedno i ma ustawione na automat. To że ma net z kablówki nie znaczy że ma IP dynamiczne. Poza tym IP kablówki to co innego niż IP kompa.
Zadzwoń do kablówki i nich powiedzą co trzeba ustawić to pomożemy
Komentarz
-
-
adamusiek, ale router musi być skonfigurowany na przyjęcie sygnału z modemu -kablówka albo ma DHCP (powinno wtedy zadziałać od razu przy takim ustawieniu) albo ma PPPoE i wtedy trzeba podać usera i hasło, albo ma statyczne IP (choć akurat wątpie, ale wszystko możliwe). No i jeszcze ewentualnie kwestia MAC.
Tak że bez wiedzy, co to za kablówka i jak realizuje połączenie, nic nie wymyślimy.
Komentarz
-
-
Zawsze należy zrobić miękki reset modemu, aby widział nowe urządzenie - w tym przypadku router. Konfiguracja routera polega na otwarciu przeglądarki internetowej przy podpiętym i uruchomionym modemie i routerze, wpisanie w pole paska adresu odpowiedniego adresu sieciowego (np. 192.168.0.1 - akurat ten adres wpisujesz przy konfiguracji Twojego routera) i skonfigurowanie routera za pomocą programu, który wyświetli się na ekranie. Robiłem to naprawdę setki razy i nie jest to żadna trudna sztuka. Zresztą na pewno masz manual dołączony do routera. Podaj jeszcze, w jakiej sieci kablowej masz Net - wtedy sprawa tego, czy IP jest statyczne, czy dynamiczne będzie jasna.Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
MOJA FURKA
Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"
Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71
Komentarz
-
-
Ja spróbowałbym jeszcze wszystko połączyć i włączyć. Następnie zresetować router do ustawień fabrycznych (na tylnym panelu zewnętrznie od gniazda zasilania jest przycisk). Powinien wrócić do ustawień automatycznych. Jeżeli nie pomogło- to zapuść płytkę CD od kompletu i uruchomisz kreatora instalacji, który poprowadzi Cię krok po kroku.... i powinno być OK.
Pozdrawiam- Arek.Perfect Service by DGW
Komentarz
-
Komentarz